Разширени вени – лекуване с кинезитерапия


От разширени вени стандартно боледуват тази част от хората, чиито професии са свързани с по-дълго стоене в изправено положение – именно те са продавачи, фризьори, бармани, аптекари и др.

През времето на бременност също така може да се образуват разширените вени – поради статичното обременяване. Какво точно представляват реално? Вените са кръвоносни съдове, като отвеждат кръвта от капилярите отново до сърцето. Заболяват най-вече венозните съдове по краката.

Често по вътрешната страна на бедрата и подбедриците. Разширените вени се казват още и варици.При невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, получава се венозен застой – те се пренапълват, втърдяват се, усеща се отоци, умора, тежест до глезените и болка при ходене. Освен с конвенционална медицина възможно е да си помогнем и с кинезитерапия.

Кинезитерапията е лекуване с движение. Тя цели : -цялостно тонизиране на тялото и мускулатурата

-нормализиране на общото кръвообращение

-засилване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените

-предпазване на венозните стени от преразтягане и загуба на еластичност

-отстраняване на тромбоемболични усложнения и появяване на възпалителни процеси

-понижаване на симптоминте на болка и подобряване на способността на крайниците

Подходящо за страдащите от разширените вени е да практикуват джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.


Забранени са: вдигане на тежести, стоене в изправено положение, статични усилия с продължително задържане на дихателния процес.
Кинезитерапията включва упражнения, започващи от по-малки към по-големите стави.

1-во тренираме малките стави.

Например упражнения с въртене на глезените, точно след това се преминава към по-големите стави – тази на коляното – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нагоре и се връща в изходна позиция. Правят се и общоразвиващи физически упражнения – за цялото тяло.


Тренировките е хубаво да се извършват от различни начални положения.
Нужно е да се сменя и височината , на която е стъпил долния крайник – извършва се упражнение с поставени една или две възглавници под него, после възглавниците се махат и се върши същото упражнение без тях.


За стандартната профилактика на разширени вени горещо се препоръчва сутрин преди ставане да се обуват ластични чорапи.Те не трябва да се носят дълго време, защото всичко това ще доведе до отслабване тонуса на мускулната маса на долни крайници.
Важно е да избягаме от заседналия начин на живот

.Хубаво е да сме повече активни – да не заседяваме много често пред компютъра и телевизора. Винаги една разходка е неповторима и носи много повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Научи повече на сайта: неврит лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *